Tagfelvétel
KépHost 2.1 - Képfeltöltés
Rendezvények
Utcai kitelepülés, közvélemény-kutatás
2011. április 26. Debrecen
Facebook-oldalunk
Címlap

A Munkáspárt ifjúsági szervezete koszorút helyezett el Csepelen azoknak a hősi ellenállók emléktáblájára, akik harcoltak a nyilas rémuralom ellen.
Nagy Judit, a Baloldali Front tagjának beszéde az alábbiakban olvasható

Kedves Egybegyűltek, Elvtársak!

Emlékezni, és tiszteletünket leróni jöttünk ma ide. 66 éve még javában folyt a csepeli munkások harca a kommunisták vezetésével a nyilas rémuralom ellen, a függetlenség és a szabadság kivívásáért. 66 éve a szovjet hadsereg a fasiszta német és magyar csapatok üldözése közben átlépte a magyar határt, és megingathatatlanul nyomulni kezdett előre, hogy felszabadulást hozzon a német rémuralom alatt szenvedőknek. Horthy Miklós kormányzónk, rémületében és önmaga megmentéséért fegyverszünetet kért a Szovjetuniótól, de nem biztosította annak feltételeit. Tettének következménye a felszabadulásig tartó Szálasi rémuralom, mely még sötétebb árnyékot vetett az elkeseredett, elszegényedett, kilátástalan helyzetben lévő dolgozó népre.
A munkásság azonban nem adta fel! Állig felfegyverzett nyilasok és németek fenyegető jelenlétére volt ahhoz szükség, hogy a csepeli munkások ismét felvegyék a szerszámot, odaálljanak a gép mellé, és termeljék a háború eszközeit, mely akár őket is a pusztulásba vihette volna. A fenyegetett légkör és a végső elkeseredés azonban még keményebbre edzette a tapasztalt munkáslelkeket, és a csepeli dolgozó azt monda: Elég a háborúból! Elég a pusztulásból! Elég az éhezésből!
Elszántságuk láttán a nyilas banda az erőszak eszközeihez nyúlt, sorra tartóztatta le a baloldali magatartásukról ismert munkásokat, és vallatásnak vetette alá őket. Azonban a dolgozók egymás iránt érzett szolidaritása sokakat mentett meg a végzettől. A csepeli munkás azt mondta: Engedjék el a lefogottakat, különben sztrájkba lépünk!
Ez az elszántság az, mely előtt ma tiszteletünket tesszük. Az elszántság, mellyel a gyár dolgozói megakadályozták a német páncéltörőhöz hasonló Szálasi-röppentyű tömeges legyártását, az elszántság, amely akkor erősen tartotta magát, amikor több társukat mégis halálra ítélték, és kivégezték, és az az elszántság, amellyel a gyár és a gépek védelmére keltek. A német és magyar fasiszták elhatározták, hogy kiürítik és felperzselik az országot. Több gépet sikerült leszerelniük és Németországba szállítaniuk. Amit nem tudtak elvinni, azt tönkretették. A Kommunista Párt és a Magyar Front harcba hívta a népet az ország megmentéséért. A tömegek radikalizálódtak, a munkásság ellenállása megsokszorozódott. A Szabad Ifjúmunkás, a Kommunista Ifjúmunkás Szövetség lapja is ezt írja: „ Munkásaink nem akarják elhagyni az otthonaikat és a gépek elszállítását is megakadályozzák. Szükség esetén tudni fogják, hogy a gyárban lévő fegyvereket hogyan kell a németek és bérenceik ellen fordítani.”
És valóban! A munkások eldugták az emelőköteleket, csigasorokat. A front közeledtével megtagadták a fasiszta erődítési munkálatokat.  Amikor a németek és a nyilasok tervbe vették Csepel kiürítését, a csepeli kommunista csoportok kiadták az általános sztrájk jelszavát. A gyárkapukat az „Általános sztrájk – Áruló, aki dolgozik” feliratokkal festették le, és röplapokat kezdtek terjeszteni. Megrázó jelszavaikkal egyértelműen adták mindenki tudtára, hogy Csepel a magyar ipar büszkesége, a dolgozók jövő Magyarországának legfontosabb gazdasági alapja, amit meg kell menteni! Ez mindenkinek hazafias kötelessége. Pártotok, a Kommunista Párt kiadja most a jelszót: lépjetek sztrájkba, szervezzétek meg azonnal munkásosztagaitokat. A katonaszökevények és üldözőik elől bujkálók tömege fegyvertársatok lesz harcaitokban.
1944. december 6.-án a csepeli munkások megakadályozták a település kiürítését és felégetését. Ellenálltak a megszállók akaratának, megmentették a gyárakat és a családokat.

Éljen hát a csepeli dolgozók általános sztrájkja!
Éljen a csepeli munkásság és harci osztagjaik!
Éljenek az ellenállók!

 

Módosítás: (2011. március 26. szombat, 20:00)

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark