Tagfelvétel
KépHost 2.1 - Képfeltöltés
Rendezvények
Utcai kitelepülés, közvélemény-kutatás
2011. április 26. Debrecen
Facebook-oldalunk
Címlap

Ifjúsági szervezetünk petícióval fordult a Külügyminisztériumhoz a Kuba ellen irányuló gazdasági blokád megszüntetése érdekében. Az alábbiakban olvasható a petíció teljese szövege.

 

Tisztelt Külügyminisztérium!

A Baloldali Front- Kommunista Ifjúsági Szövetség Petíciót nyújt be az Amerikai Egyesült Államok Kuba elleni gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokádja megszüntetésének szükségessége érdekében.
Elfogadhatatlannak tarjuk, hogy hazánk évek óta támogatja a blokádot, és követeljük, hogy a 2010. október 26.-án az Egyesült Nemzetek Közgyűlése elé terjesztett határozatban utasítsa el ennek további fenntartását.
Ez a lehetetlen intézkedés eddig 751 milliárd 363 millió dollár gazdasági kárt okozott a kubai államnak és a kubai népnek, valamint megfosztotta őket a gazdasági fejlődés lehetőségétől. Az egyre súlyosbodó szankciók szigorítása végett súlyosabb büntetéseket szabnak ki a Kubával folytatott gazdasági tevékenységre, üldözik a Kubával létrejött szinte bármely pénzügyi transzakciót.
A blokád súlyosan károsítja nemcsak az állam gazdasági mozgásterét, hanem a kubai nép egészségügyi ellátását, élelmiszerellátását is. Olyan készítményektől fosztja meg az ország lakosságát, mint pl. a Dactinomycin, melyet csont-, porc-, és véredény-daganatok kezelésében használnak, valamint a kubai Onkológiai és Sugár-biológiai intézet nem alkalmazhat radioaktív jódtartalmú plakkot a retinoblastroma betegségtől szenvedők kezelésére, mert az ilyenfajta plakkok csak az Egyesül Államokban kaphatóak. Ezt a terápiát elsősorban gyermekeknél szokták alkalmazni, ám ennek hiányában nem marad a kezelésnek más alternatívája, mint a szem eltávolítása. Kuba továbbá nem vásárolhatja meg az agydaganatok kezelésére használt Temozolamide daganatellenes gyógyszert. Ilyen típusú betegségben évente átlagosan 250 ember szenved, közülük átlagosan 30 gyermekkorú.
A blokád a szociális szférában is erőteljesen érzékelteti hatását, mind élelmiszerellátásban, mind a tudományos kapcsolatok szintjén. George Bush 2004-ben hozott intézkedése tiltja a két állam közötti akadémikus, tudományos és kulturális cserét, így számos tudós és művész nem vehet részt a Kubában megrendezésre kerülő, témába vágó rendezvényeken.
A blokád az idegenforgalmi szektorban is jelentős veszteségeket eredményez. Tiltja az amerikai állampolgárok közvetlen kubai utazási lehetőségét, az amerikai jachtok és vitorlás hajók kubai kikötőhasználatát.  Ezzel sérti az amerikai nép alkotmányos jogát is az utazási szabadságot illetően.
A blokád ezzel  megszegi –területen kívüli jellege miatt – más szuverén államok jogait is.
A Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség mély szolidaritását fejezi ki a blokád alá vont Kuba állammal és kubai néppel, és ezúton kéri Magyarország szavazatbeli hozzájárulását az október 26.-ai ENSZ szavazáson a blokád feloldását illetően.

Kelt: 2010. október 25.
Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség
Budapest
Baross utca 61.
1082.
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Módosítás: (2011. március 26. szombat, 19:55)

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark