Tagfelvétel
KépHost 2.1 - Képfeltöltés
Rendezvények
Utcai kitelepülés, közvélemény-kutatás
2011. április 26. Debrecen
Facebook-oldalunk
Címlap

 A Baloldali Front-Kommunista Ifjúsági Szövetség részt vett a csehországi Úpicében megrendezett ifjúkommunista tanácskozáson, amely ilyen keretek között először került megrendezésre. A Munkáspárt anyagi segítségének köszönhetően Magyarországot szervezetünk, a Baloldali Front-KISZ képviselte Úpicében.
Az alábbiakban Hosszú Andrással, a Front külügyi biztosával, és Kiss. Z. Balázzsal, a gyöngyösi szervezet titkárával készült interjú olvasható.

Volt-e valamilyen előzménye a találkozónak?

A tanácskozás eredetileg még Dél-Afrikában, a VIT-en merült fel ötletként, ezt a mostanin is jelenlévő cseh elvtársak találták ki kiegészítésképp az orosz Alexandr Batov elvtársunk Kelet-európa találkozója mellé. Az egyeztetések és e-mail cím cserék még ott kint megtörténtek, és ez vezetett a találkozó létrejöttéhez a december óta eltelt időben.

Kik vettek részt a tanácskozáson?


A velünk hasonló helyzetben lévő közép-európai államok közül Cseh és Lengyelország képviseltette magát, ezt a jövőben szeretnénk még a szorult helyzetben lévő szlovák testvérszervezetre is kiterjeszteni. A cseh delegációt 2 elvtárs képviselte akik a VIT-en is résztvettek, a lengyelt pedig 1 elvtárs és 2 elvtársnő, utóbbiak egyike jelen volt Dél-Afrikában is.

Mi volt a célja a konferenciának?

Mivel a közép-európai országok baloldali szervezetei nagyrészt ugyanazokkal a problémákkal küzdenek és a történelmi múltjuk is hasonló, ezért fontosnak tartottuk a tapasztalatcserét, illetve hogy felajánljuk egymásnak a segítséget és a szolidaritást, egy kisebb szövetséget kovácsolva ezzel.

Mi volt a progam?


Az első nap nagyrészt utazással telt, Budapestről Prágába buszoztunk, ahonnan szintén autobusszal jutottunk tovább Náchodba, ahonnan végül Ctirad Musil (Radek) cseh elvtársunk Skodájával jutottunk az Úpice nevű kisebb településre, ahol az egész zajlott. Mivel ez már jóval 6 óra után volt, és a Lengyel elvtársak csak másnap érkeztek, ezért az estét pihenéssel és kötetlen beszélgetéssel töltöttük szállásunkon.
A második nap a csapat kettévált. Balázs és én az egyik cseh elvtárs autójával mentünk az Adršpach nevezetű kistelepülésre, ahová nem sokkal később megérkezett a másik cseh elvtárs is, a lengyelek kíséretében. Itt egy közepes nehézségű fagyott-sziklás hegységrészen túráztunk, mindeközben elbeszélgetve problémáinkról, és a VIT óta történt eseményekről. Ezt követően egy helyi vendéglőben ebédeltünk, majd visszatértünk Úpicébe, ahol a lakhelyünkön újra berendezkedtünk, majd a legnagyobb szobában egy összetett asztalnál megkezdődtek a valódi megbeszélések. Ezután az este megünnepeltük a nagyrészt sikerrel zárult konferenciát és a csapat létrejöttét, összekovácsolódását. Harmadnap Balázzsal visszatértünk Prágába, ahol egy 2 órás városnézés után várt a buszunk amivel nehéz szívvel, de hazautaztunk. 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark