Tagfelvétel
KépHost 2.1 - Képfeltöltés
Rendezvények
Utcai kitelepülés, közvélemény-kutatás
2011. április 26. Debrecen
Facebook-oldalunk
Címlap

Mi lesz veled magyar kultúra?

 

„24 éve van Egernek önálló színházi társulata, de lehet, hogy nem lesz 25. évad. Jelenleg nincs költségvetése a teátrumnak, ezért semmilyen kötelezettséget nem tudunk vállalni, sem új tagokat szerződtetni, sem a bérletárusítást elkezdeni.”

 

Mindezt Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója jelentette be pénteken, a hevesi teátrum évadzáró társulati ülésén.

A társulat nevében Fehér István színművész kijelentette: „itt nemcsak ügyszeretetről, hanem megélhetésről is szó van. 120 ember megélhetésének biztosítására nincs garancia.” Erre megnyugtatásul Szabó Róbert közölte: „a közalkalmazottak mind megkapták fizetésüket, ez a továbbiakban is így lesz.” A számlások többségének azonban jelentős összeggel tartoznak, ennek kifizetését pedig a megye nem vállalhatja.

Hiába jön a nyári szünet, nyugodt pihenésről most nem nagyon lehet beszélni, marad a remény és a bizakodás.

Remény és bizakodás, hogy életben marad a Fidesz és a jobboldal egyéb erői által oly sokat méltatott, „kiemelt helyen” kezelt nemzeti kultúra, egyik legerősebb bástyája.
Egy olyan országban, ahol 2/3-os többséggel kormányoz egy jobboldali párt, melyre végletekig oly büszke, és állítása szerint kiemelt helyen kezeli az oktatást, az egészségügyet, és a kultúrát, igen ez a 21. század Magyarországa, ahol plázák, túlméretezett mélygarázsok épülnek, és egyéb gigantikus förmedvények milliárdos költségeken. Ebben az országban egyszerűen csőd szélére jut a nemzet egyik, mind kinézetében, mind színtársulatában, legnívósabb kulturális intézménye.
Hol vannak most a milliárdos népbarátok, tehetős vitézi- és lovagrendek, „a nemzeti kultúra iránt elkötelezett módosabb magyar polgárok? Hiszen állításuk szerint Egerben, ebben a lokálpatrióta fellegvárban, sokan vannak és még többen az országban, akik a nemzeti ügyekben egységben cselekednek.
Vagy elég mindenkinek az évenkénti, rendszeresen, nagy felhajtással, sajtónyilvánossággal megrendezett állófogadás, különböző önsimogató pofavizit, csak áldozatot ne kelljen vállalni?
Akarva, akaratlanul eszembe jutnak Petőfi sorai a sehonnai bitang emberről: ” ki most ha kell, halni nem mer”.

Juhász Norbert
Baloldali Front
Etikai Biztos

 

 

 

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark