Tagfelvétel
KépHost 2.1 - Képfeltöltés
Rendezvények
Utcai kitelepülés, közvélemény-kutatás
2011. április 26. Debrecen
Facebook-oldalunk
Címlap Cikkek " Az ember nem arra született, hogy legyőzzék."

Jurij Alekszejevics Gagarin 1934. március 9-én született és 34 esztendősen, 1968. március 27-én vesztette életét. Harmincnégy esztendős volt.
A klusinói ezermester fia repülőgép-balesteben halt meg. Egész Európa, az egész világ visszafojtott lélegzettel gyászolta a mindig mosolygós pilótát, aki először kerülte meg a Földet, s aki a szovjet ember archetípusa volt.

 

"A fához ugyanolyan tisztelet fűz, mint a fémhez. A fémről sokat mesélt nekem anyám, Anna Tyimofejevna." - írja feljegyzéseiben.
1961. április 12-én, ötven éve, első emberként repült az űrbe a Vosztok 3KA-2 fedélzetén.1 óra és 48 percet töltött a mindenségben.
"Odalent egyik ország a másik után suhant el űrhajóm alatt, s én úgy láttam őket felülről, mint egységes egészet, amelyet nem bontanak részekre országhatárok... Felvillant bennem a gondolat, hogy valahol odalent fehérlik a Kilimandzsáró csúcsa, amelyről Ernst Hemingway: A Kilimandzsáró hava című elbészélését írta." Ahogyan az országok, úgy a gondolatok is suhanva kavarogtak az izgatott mosoly mögött az űrben, a mindenség gomolygásában, ahol hadnagyból őrnaggyá léptették elő a világ egyik legbátrabb emberét.
1951-ben öntőmunkási vizsgát tett, majd tovább tanult a szaratovi műszaki főiskolán. 1955-ben tette le a könnyűgépes pilótavizsgát az Aeroklub tagjaként. Párhuzamosan ezzel felvételt nyert az orenburgi repülősiskolába. 1957-ben sikeres vizsgát tett a MiG 18-re.
A luosztári légibázison teljesített szolgálatot.
1968. március 27-én ő és kiképzője, rutinrepülés közben életét vesztette. Elment a legenda...mintha csak az űrbe ment volna néhány órára.
1960. június 16-án, egy ragyogó nyári napon vették fel az SZKP-ba. Tagkönyvének száma: 08909627.

 F.Zs.

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark