Tagfelvétel
KépHost 2.1 - Képfeltöltés
Rendezvények
Utcai kitelepülés, közvélemény-kutatás
2011. április 26. Debrecen
BelépésFacebook-oldalunk
Címlap Front Történelem

Rövid történelmi áttekintés 1919-2011

Szervezetünk története szinte teljesen párhuzamos a Magyar Szocialista Munkáspárt, majd a rendszerváltást követően a Munkáspárt történetével. Mégis a Kádár kori kommunista ifjúsági tömegszervezet kialakulásának is megvoltak az előzményei. A magyar kommunista mozgalom a dualizmus korától kezdve épült ki, és csakúgy, mint másutt a nagyvilágban, nem fejlődhetett, nem teljesedhetett ki komoly és szervezett ifjúság nélkül. Már a tanácsköztársaságban is voltak próbálkozások különféle ifjúsági szervezetek megalakítására és működtetésére, de ezek a 133 nap rövidsége miatt, a tőkés intervenció és az ellenforradalom miatt nem lehettek hosszú életűek és igazán sikeresek.

Hazánkban miután Horthy uralma alá került, s fasiszta bakancsok tiporták a demokráciát, az ifjúkommunisták még nehezebb helyzetbe kerültek, mint korábban. A kommunista mozgalom illegalitásba kényszerülésével megszűnt mindenféle törvényes propagandafelület a Kommunisták Magyarországi Pártjának, hogy fiatalokat toborozzon, de ennek ellenére toborzás nélkül is, illegalitásban is egyre erősödött. Főleg vidéken volt jelentős a paraszti helyzetben lévő fiatalok elégedetlensége, a kizsákmányoló nagybirtokos uraikkal szemben. Sor került azonban számottevő munkás és bányászdemonstrációra, sztrájkra is, melyek közül nem egyet vérbe fojtott a horthysta csendőrség. Gyakran titokban ünnepelhették csak a május elsejéket is. A hortista csendőrök 1931-es vérengzését követően, miután Budapesten ártatlan munkásokba lövettek, a felháborodástól egyre többen álltak a Kommunista Ifjú Munkás Szövetség soraiba, mely nagy és karizmatikus alakjának Ságvári Endre számított. Amikor 1964-ben Kádár Jánost megkérték egy riportban, hogy hasonlítsa össze az 1945 előtti és utáni május elsejéket, annyit mondott: ?Az előtti elnyomásban, az utáni szabadon telt, de mindegyik május elseje előrevitte valamivel a munkásmozgalmat?.Módosítás: (2011. március 26. szombat, 21:55)

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark