Tagfelvétel
KépHost 2.1 - Képfeltöltés
Rendezvények
Utcai kitelepülés, közvélemény-kutatás
2011. április 26. Debrecen
BelépésFacebook-oldalunk
Címlap Front Eszmeiségünk

Baloldali - Hazafias- Antifasiszta

 

Ez a három kulcsszó az, amivel össze lehetne foglalni az általunk vallott baloldali életérzés lényegét. Természetesen mind a három szóval kapcsolatban vannak kritikus megjegyzések…mert mit is jelent az, hogy baloldali? Nincs pontos definíció, de azt tudjuk, hogy mit NEM jelent. Nem jelenti például azt, hogy a magántulajdon, a privatizáció az elsődleges. Nem jelenti azt, hogy a bankok túléléséért a lakosságtól, annak is a legszegényebb részétől kell elvenni a pénzt.

Nem jelenti azt, hogy idegen érdekeket szolgálva Magyarország részt vesz Afganisztán és Irak megszállásában. Továbbá nem jelenti azt, hogy a magyar gazdaságot teljes mértékben a külföldi vállalatoktól, a multinacionális cégektől és az IMF-től tesszük függővé. Végül pedig nem jelenti azt, hogy baloldali jelképeket és jelszavakat felhasználva hoznak olyan döntéseket, amelyek az Európai Uniós és a nemzetközi nagytőke érdekeit veszi figyelembe, ellehetetlenítve ezzel a dolgozó embereket, pályakezdő fiatalokat.

 

Ha a kedves olvasó az elmúlt 8 év politikai eseményeit és folyamatait véli felismerni az előbbi mondatokban, akkor igen, nyugodtan kijelentheti: az MSZP nem baloldali párt, a nemrég megbuktatott „szocialista” kormány egy cseppet sem volt baloldali.

Hazafiság

Hazafiság. Ez az a fogalom, amit a jobboldal ki akar sajátítani. Sőt, már ki is sajátították azzal, hogy az ő felfogásuk szerint a nemzeti gondolkodást csak a Jobbik illetve a Fidesz testesíti meg. Nos, ez tévedés. A hazafiság épp úgy a baloldal jellemzője is. Mi a különbség? Csupán annyi, hogy míg a jobboldali „hazafiság” nagyjából a felesleges magyarkodással, a kirekesztéssel, a véres fröcsögéssel és az uszítással egyenlő, a mi felfogásunkban a hazafiság a nemzeti érdekek védelme, a háborúellenesség, a társadalmi igazságosság és egyenlőség eszméjével azonos. Mert igenis hazafias érdek a saját üzemeink, gyáraink (már ami megmaradt) védelme a multikkal szemben, hazafias érdek a magyar kultúra ápolása a globalizált szennyáradat erőltetése helyett, és hazafiság érdek az is, hogy a felső tízezret rákényszerítsük a nagyobb teherviselésre.

 

 

Antifasizmus

Mivel nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egy szélsőjobboldali párt, a Jobbik a magyar parlament harmadik legerősebb pártja lett, szükséges arról is írnunk, hogy miért is valljuk magunkénak az antifasizmust. Nézeteink szerint egy embert nem a származása, bőrszíne minősít, hanem a tettei. Hiába rágalmaznak meg kollektívan egy népcsoportot, hiába zsidóznak és cigányoznak a szélsőjobboldaliak, attól még a problémák nem oldódnak meg, nem fog csökkenni a szegénység, nem lesz több lehetősége nekünk, fiataloknak, és a közbiztonság sem fog javulni. Egy zsidó ugyan úgy lehet szegény vagy gazdag, mint egy magyar, és ugyan úgy lehet tisztességtelen gazember, mint bárki más! A Jobbik nagyon egyszerű választ ad a társadalmi problémákra: azért vagy szegény, mert a cigányok rajtad élősködnek. Azért vagy szegény, mert a zsidók kirabolják az országot. Ez mind hazug és aljas válasz, de könnyen megérthető. Gyűlöletre építeni egy politikát pedig életveszélyes!Nekünk, baloldali fiataloknak kell elmondanunk és tudatosítanunk az emberekben, hogy a cigánykérdés szociális probléma, a szegénységből és munkanélküliségből adódik, az ország gazdasági kiszipolyozása pedig nem a zsidóság összeesküvése, hanem a piacgazdaság és az Európai Uniós tagság velejárója.

 

Nos, a baloldali ifjúság számára ezek azok az értékek, amelyeket alapvetően közvetíteni szeretnénk. Csodák nincsenek, de van igaz meggyőződés, tiszta, vállalható értékek, amelyeket a baloldali érzelmű fiatalok büszkén magukénak vallhatnak

 

Módosítás: (2011. április 17. vasárnap, 22:17)

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark